laze

Sign in

Yes, I know… That’s so old-school… But I’ll tell you some reasons, why it isn’t that bullshit as it sounds first.

Last year I founded my company to work for creative agencies and other companies developing web applications. As we do not have a big amount of investments, we have to double-check for what we pay. This is the money issue.

From another point of view, in this COVID time, we have no office, we are not able to work in a coffee or any co-working place, so the ability of moving isn’t that important. This is the mobility issue.


It was a good adventure, to build a machine again after 10 years or so...

In the previous chapter, I did not tell you anything about the displays. After reading a lot of tests, I did find a very good one: ASUS ProArt PA278QV. Also, the price wasn’t very bad, so I decided to buy this, but the size was too big for my desk, plus I wished to have a dual-monitor configuration. From this point of view — I mean, I have to pay twice — the price seemed not that good. The solution is PA248QV, which is a…


Kicsit gondban vagyok a mostani posztot illetően, de nem is annyira amiatt, hogy miről írjak, inkább csak a téma önálló tálalása a nehéz, mert ezek a dolgok, amikről írok, együtt működnek csak igazán…

A freelance jellegű, otthonról végzett munkák egyik legnagyobb rákfenéje az, hogy nincs meg az a napi, minimális rutin sem, amit a munkába utazás és az onnan való hazautazás ad. (Nálunk ráadásul a napi sok óra munka után még este 8–10 között voltak a több órás beszélgetések skype-on a főnökkel, mert napi sok órában ő máshol is dolgozott.) Ez bármennyire is hülyén hangzik, de az, hogy bemész a…


Az oké, hogy minden nap tudod, hogy mit kell csinálnod, akár a reggeli meeting után, akár a heti scrum meeting után, de a lényeg, hogy csak úgy lehetsz hatékony, ha konkrétan tudod, hogy min dolgozz keményen.

Elmondok ezzel kapcsolatban még valamit: Nem csak az a fontos, hogy mit kell tenned, az is érdekes, hogy mit tettél meg.

Az elmúlt héten a címkék kezeléséhez készítettem egy jQuery plugint. Kedden a nap lezárásakor beszélgettünk róla, hogy mennyi időt fordítottam rá eddig, és a naplómat megnézve kiderült, hogy a plugin fejlesztésére csak hétfő és kedd lett fordítva, bár az azt megelőző hét végén…


Az előző posztban azt mondtam, dolgozz keményen és pihenj sokat. Azt hiszem, a pihenj sokat jelszó mindenkinek tetszett, de a dolgozz sokat mondat felett mintha átsiklottunk volna, mondván “én úgyis keményen dolgozom, ez alap!”

Biztos, hogy elég keményen dolgozol?

Azt hiszem, simán ránézel párszor a facebookra, vagy nyitva hagyod egy fülön, a háttérben, simán ránézel párszor a postafiókodra, esetleg az is ottmarad a háttérben, a mobilod csipog minden aktivitásra, twitter, skype, facebook, e-mail, bármi. Ettől valóban úgy érezheted magad, hogy “jelen vagy”, de ez illúzió.

Próbáld ki: Dolgozz úgy, hogy választasz egy feladatot, amit 1/2 — 1 óra alatt el…


Megtanultam azt is, hogy a ritmus mennyire rendkívül fontos, ráadásul több szempontból is: Nem terhelheted magad a végtelenségig, nem dolgozhatsz folyamatosan, teljes intenzitással.

Tanulj az én példámból, elmondom mi volt a baj! Az elmúlt bő fél évben otthonról dolgoztam. Az idő felében nyár volt, otthon volt mindenki, a feleségem, a lányaim. Ez egyrészről abszolút idilli, azokkal vagy, akiket szeretsz, nem a főnököddel, a kollégáiddal, de ugyanakkor rendkívül megterhelő is, mert nem azokkal vagy, akik között a stressz okozta nyomást szét kell oszlatni, nem azokkal vagy, akikkel együtt kellene alakítani a munkafolyamatokat. A stresszt érzik rajtad azok, akik melletted vannak és…


Ne akarj elsőre tökéletes terméket készíteni, amely minden részében csillogó és tökéletes. Inkább törekedj a különböző funkciók megvalósítására, lehetőleg rövid, pörgős iterációkban. Az iterációk minél kisebb egységet fedjenek le, de legyenek önmagukban is egészek, miközben szerves egységei a terméknek. Nem a minél pontosabb, szebb, tökéletesebb megoldás a cél, hanem az, hogy legyen egy működő prototípusod. Tudom, keményen hangzik, de ha sikerül a projektedhez befektetőt találni, akkor a minőségi és minőségbiztosítási követelmények miatt úgyis refaktorálnod kell a terméket, ha pedig nem találsz, akkor neked úgysem lesz pénzed vagy erőforrásod üzemeltetni, tehát megy a kukába az egész. Azért dolgoztál ennyit, hogy utána…


I’m working as a developer. Mostly with PHP. I like clean and easy things, so, I like Sinatra.

I think the main problem is somehow about the usage. A couple of months before, I clicked almost every item of the list at Sinatra in the wild and a lot of them doesn’t work. OK, let’s say, the list is old, or there are a lot ofother reason why an item not works.

Now I want to try to find some skeleton, some bootstrap with Bootstrap, but I didn’t find any usable, pre-heated, pre packaged skeleton what I could use.

I…


Define data storage for a time and attendance application. Part I. — The Problem.

We are working on a Time and Attendance software. Previously we ran on a conventional MySQL database with a conventional scheme, what means, we have the fields like id,date of day, time of begin, time of end.

(The UI for this was a table, just like an Excel sheet: The columns are the persons, the rows are the days, one by one. But let’s speak about the design later…)

This was a heritage for us. After more than 6 months of providing our services, I can tell: This is the wrong way. Let me explain why:

  • The storage method is…

laze

I'm a creative developer, working in Budapest, Hungary.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store